понеділок, 30 березня 2020 р.

Тренують пальчики малята і будуть гарно розмовляти

Тренують пальчики малята і будуть гарно розмовляти


     Рівень розвитку мовленнєвого апарату в дітей залежить від ступеня сформованості у них точних скоординованих рухів пальчиків. Вправи на тренування пальчиків стимулюють у малюків розвиток уваги, пам’яті, мислення та мовлення.

     Кухня - це найкраще місце в будинку (квартирі) для розвитку тактильних відчуттів дитини. Адже тут розмаїття поверхонь: м’яка скатертина, гладенький стіл, жорстка сковорідка, ложки та миски. А ще діти дуже люблять пересипати крупу з однієї посудини в другу. Найкраще використовувати для цього прозорий посуд. Потрібно вчити малюка переливати воду з однієї склянки в іншу, меншу або більшу. Ватні палички чи крупи можна використовувати для викладання різних малюнків. Краще починати із простих фігур - квадрата, трикутника, ромба. Не варто обмежувати дитину, дайте їй можливість активно рухатися квартирою. Малюки тягнуться до речей і розкидають усе не для того, щоб нашкодити, а тому, що таким чином вони пізнають навколишній світ. Організуйте дитячу кімнату так, аби у ній було якнайменше небезпечних предметів. Нехай вона буде місцем для дитячої фантазії та творчості.

МАСАЖ

Щоденно масажуйте кисті рук дитини м’якими рухами та розминайте кожен пальчик, долоньку, зовнішній бік кисті, а також передпліччя. Це дуже корисні вправи, що чудово активізують мовні центри мозку. Крім цього, такий масаж здійснює позитивний вплив на імунітет, загальний розвиток дитини,



КВАСОЛЕВІ ВАННИ
У миску коробку насипте квасолю або горох, киньте туди дрібні іграшки, перемішайте все. Нехай малюк занурює руки у квасолю та витягує іграшки.

ЛІПЛЕННЯ
Можна використати пластилін, глину або тісто. Тісто зафарбувати природним барвником, а після цього запропонувати дитині виліпити сердечко чи квіточку.

ІГРИ З КРУПАМИ
Нехай малюк перебирає перемішані горох і квасолю, а потім пересипає з однієї посудини в іншу або розтирає їх у руках.

ШНУРІВКИ
Добре розвивають дрібну моторику рук уміння зв’язувати вузлики та зашнуровувати взуття.

ГУДЗИКИ І НАМИСТИНКИ
Нанизування на нитку намистинок, застібання ґудзиків, перебирання пальцями намиста - це прості та корисні вправи для розвитку дрібної моторики рук. Можна нашити на одну тканину ґудзики різних розмірів, а на другу - петельки. Дитина, застібаючи ґудзики, тренуватиме пальчики та одночасно засвоїть, який ґудзик великий, а який маленький.

ОЛІВЦІ ТА КУЛЬКИ
Катання долонькою олівців, кульок по столу масажує долоні та покращує координацію рухів кисті.

ОБВЕДЕННЯ ТРАФАРЕТІВ
Обводити олівцем можна усе, що є під рукою: дно склянки, перевернене блюдце, долонька, ложка. Особливо підходять для цього формочки для приготування кексів або печива.

МАЛЮВАННЯ ПАЛЬЧИКАМИ
Дозвольте малюкові малювати не пензликом, а пальчиками. Не бійтеся, що він забруднить поверхню. Це розвиває дрібну моторику рук та координацію рухів, навчає дитину акуратності.

ПАЗЛИ
Складання яскравих картинок розвиває увагу, кмітливість та зір.

«СОРОКА-ВОРОНА»
Іграм та гімнастиці для пальців присвячено багато книг, але й народна творчість подарувала нам «сороку-ворону», «ладки», «козу-рогату». Пограйте з дитиною у ці ігри. Вони сприяють всебічному розвитку дитини та її мовленню зокрема.

Використовуйте творчий підхід в іграх, з малюком. Усі заняття супроводжуйте казками, можете навіть вигадувати їх. Мовне підкріплення захопливих ігор подвоїть ефект. Застосовуйте ігри на розвиток дрібної моторики. Наприклад, коли йдете із малюком вулицею, масажуйте долоньку та пальчики, на прогулянці дозволяйте дитині потерти руками пісок, збирати у відерце маленьке каміння. Якщо готуєте вдома щось із тіста, дайте дитині шматочок, нехай помне його.

І, звичайно, багато розмовляйте із малюком, обговорюйте усе, що відбувається довкола.

Джерело: «Сімейний порадник» №3 (27) Автор: Ірина Брушневська

Немає коментарів:

Дописати коментар