понеділок, 30 березня 2020 р.

Комплекс артикуляційної гімнастики для звуків[С], [З], [Ц]


Свистячі звуки [С], [З], [Ц] відносяться до найбільш «проблемних» звуків, у багатьох дітей вони не формуються самостійно. Помиляються ті батьки, які чекають, поки проблема не зникне сама собою. У роботі вихователів дитячих садків вправи на постановку свистячих звуків передбачені, але їх не завжди буває достатньо. Педагоги і логопеди рекомендують не пускати питання розвитку мовлення на самоплив, дитина повинна вміти вимовляти всі свистячі і шиплячі звуки вже до 4 років. Допомогти їй вкластися в терміни зможе артикуляційна гімнастика для свистячих звуків. Регулярні заняття повинні проводитися під наглядом спеціаліста або вдома, якщо займатися з логопедом немає можливості.

Перед тим, як приступити до виконання вправ, обов'язково прочитайте

Артикуляційна вправа «Парканчик»
Розтягнути губи у посмішці, оголивши верхні і нижні зуби, які стоять один на одному. Про себе говорити «І». Утримувати так під рахунок від 5 до 10.


Артикуляційна вправа «Трубочка»
Зімкнути зуби, зробивши «парканчик». Округлити губи і витягнути вперед, як при вимові «О». Утримувати під рахунок  1-10. розслабити губи і повторити вправу декілька раз.

Чергувати «Парканчик»-«Трубочка»

Артикуляційна вправа «Відкрити — закрити ворота»
Посміхнутися, зробити «Парканчик». Відкрити рот, язик лежить знизу «на підлозі», широкий кінчик язика впирається у нижні зуби. Закрити рот. Повторити вправу 5–10 раз.

Артикуляційна вправа «Покараємо неслухняний язик»
Трішки привідкрити рот, спокійно покласти язик на нижню губу і, поплескуючи його губами, промовляти : «пя-пя-пя», а потім покусати зубами: «тя-тя-тя».

Артикуляційна вправа «Млинчик»
Посміхнутися, широкий язик лежить нерухомо, не дрижить на нижній губі, торкаючись кутиків рота, верхні зуби оголені. Утримувати під рахунок від 10 до 15 секунд. 

Артикуляційна вправа «Захолодимо млинчик»
Посміхнутися, зробити «млинець», подути, подовжено вимовляючи : «Ф-ф-ф-ф», щоки не надувати.

Артикуляційна вправа «Почистимо нижні зубчики»
Посміхнутися, привідкрити рот, рухати кінчиком язика за нижніми зубами вправо—вліво, нижня щелепа нерухома. (зубчики можна чистити і ззовні і з середини.)

Артикуляційна вправа «Гірка»
Рот привідкрити, кінчик язика вперти в нижні зуби, спинку язика припідняти,   бокові краї притиснути до верхніх корінних зубів. Утримувати 15 секунд. Покусати спинку язика, потім ковзнути зубами по язику вниз до кінчика язика ( прокататися з гірки).

Артикуляційна вправа «Трубочка» з язика.

Артикуляційна вправа «Чарівна паличка»
Посміхнутися, відкрити рот і напруженим кінчиком язика впертися в нижні зуби. Вздовж, по середині язика, покласти паличку (лічильну або сірничок) і. стиснувши зуби з силою рівномірно видувати повітря. Повинен чутися протяжний звук [С]. Повторювати вправу з паличкою і без неї.

Дихальна вправа  «М'яч у ворота»
Позначте імпровізовані ворота двома кубиками (сірниковими коробками, рахунковими паличками). Попросіть дитину, видуваючи струмінь повітря, загнати в «ворота» шматочок ватки або невеликий аркушик паперу. При цьому треба стежити, щоб дитина не роздувала щоки, губи повинні бути округлені, видих повинен бути рівний і спрямований. Якщо виконуючому цю вправу важко не надувати щоки, можна злегка притискати їх пальцями.

Немає коментарів:

Дописати коментар