неділю, 1 січня 2017 р.

Мій малюк мовчить

Вічна батьківська тривога: 
"Чому він мовчить? Як же розговорити мовчуна?"
Нашому сину два з половиною роки, але він майже не говорить — намагається, а виходить нерозбірливо, або ж просто мовчить. Він все розуміє, і ми прекрасно розуміємо, що він хоче, тому і спілкуємося не надто багато. Може, тому він до цих пір не говорить? Як йому допомогти почати говорити швидше?
Люблячі батьки
Як правило, при затримці мовленнєвого розвитку батьки панікують і кидаються до фахівців — перевірити, чи нормальний їх малюк. Не варто сильно турбуватися: хлопчики взагалі починають зазвичай говорити набагато пізніше, ніж дівчатка. У такому віці ще багато діти мовчать. Звертатися до психіатра потрібно, лише якщо дитина не виконує команди, не може пояснити, чого вона хоче. Якщо дитина не реагує на звуки за спиною і навіть «мама» промовляє невиразно — зверніться до лора. Якщо ж з цим все нормально, але вас хвилює мовчання малюка, зверніться до логопеда за консультацією. Ну і, звичайно, самі спробуйте розговорити своє маля.
По-перше, розмовляйте з дитиною виразно, з гарною артикуляцією і як можна більше. Адже на її мовленнєву активність може вплинути той факт, що ви мало з нею говорите Спробуйте називати всі предмети навколо, коментувати кожну свою дію простими фразами, навіть якщо вам здається, що малюк вас дуже добре розуміє.
По-друге, врахуйте, що діти краще чують високі частоти, тому краще всього сприймається мова персонажів радянських мультфільмів 60-70-х років (там так пищать, що дорослому взагалі не зрозуміло, про що говориться). Спробуйте постійно наспівувати малюку пісеньки, причому, знову-таки, писклявим голосом, виділяючи кожен голосний звук тоном. Для вас звучання вашого голосу буде, звичайно, незвичним і навіть комічним, але дітям подобається.
Гарним помічником може стати лото. Лото допоможе дитині зрозуміти, що будь-яке слово має своє значення. Говоріть виразно: "У кого СОБАКА?" - "У мене СОБАКА". Головне, щоб гра залишилася грою, не заводьтесь, якщо нічого не виходить; не грайте більше 10 хвилин у день, щоб малюк не втомлювався.
Ну і, звичайно, виконуйте разом з крихіткою нескладні вправи.
ü Навчіть малюка «як кицька молочко з губ облизує» — язичок повільно обводить верхню губку, потім нижню, не виходячи за границі слизової. Спочатку в одну сторону, потім в іншу. Вправа відмінно розвиває координацію м’язів язика.
ü Вчимося задувати свічку — у цій вправі працюють м’язи губ.
ü Покажіть, як ви клацаєте язиком. Нехай малюк спробує повторити це клацання, щоб старанно працював кінчик язичка.
ü Стисніть кулак, ніби тримаєте букет квітів. Зверху покладіть маленький шматочок ватки. Дитина повинна здувати його, промовляючи: «с-с-а, с-с-у, с-с-о, з-з-а...» Тут вже до роботи приступають і губи, і язик, і легені, відпрацьовується вимова голосних звуків.
ü Нехай дитина висуне язичок, на кінчик язика покладіть малесенький клаптик паперу, який малюк повинен сплюнути без допомоги рук, — чудове тренування для артикуляційного апарату!
Усі вправи потрібно виконувати не більше 1-3 разів за заняття.
Мовлення залежить і від того, наскільки розвинута у малечі дрібна моторика, Давайте дитині грати з невеличкими предметами, перебирати крупу, кришити хліб. Корисна мозаїка, навіть якщо збираєте її ви, а дитина тільки виколупує її з гніздечок.

Немає коментарів:

Дописати коментар