неділя, 1 січня 2017 р.

Коротка під'язикова вуздечка?


Начало формы
Конец формы
   Визначити, чи у вашого малюка коротка під'язикова вуздечка можна за кількома ознаками: крихітка насилу висовує язичок, який на кінці стає немов роздвоєним або ж загинається до нижньої губи. Дитину старшого  можна попросити витягнути язик вперед і підняти вгору до твердого піднебіння. При нормальній вуздечці вона робить це вільно, при короткій - ні.
   Чи завжди потрібна операція
   Раніше коротку під'язикову вуздечку у малюків, як правило, підрізали відразу після народження. Суть проведення операційного втручання полягала в профілактиці захворювань пародонту, неправильного прикусу, проблем з грудним вигодовуванням, а також труднощами вимови деяких звуків.
   В даний час, якщо коротка під'язикова вуздечка не заважає малюку нормально смоктати груди, під час годування він не проявляє занепокоєння чи не вередує і не плаче, фахівці не квапляться з хірургічним втручанням. Велика ймовірність, що вуздечка у малюка з часом розтягнеться сама.
  Якщо через коротку вуздечку язика дитині згодом буде важко вимовляти певні звуки,  логопед може порекомендувати вправи спеціальної артикуляційної гімнастики, за допомогою яких вуздечку можна розтягнути.
   Коли необхідне операційне втручання
Розсічення вуздечки язика у дитини - це крайній захід, але за певних обставин - необхідний.
 Коротку вуздечку язика потрібно підрізати в ранньому віці (до року), якщо:
малюк погано смокче груди через те, що вкорочена вуздечка заважає щільно прикладатись до грудей; при годуванні  закидає голову, прицмокує, вередує і плаче.
    У більш старшому віці показаннями до хірургічного втручання є:
  • зміщення зубного ряду і формування неправильного прикусу через укорочення під'язикової вуздечки;
  • труднощі при вимові звуків в окремих випадках вимагають обов'язкового оперативного втручання.
Операція по розтину вуздечки язика у дитини - досить проста процедура, яка, як правило, не займає багато часу і проводиться фахівцем - дитячим хірургом з використанням місцевої анестезії.



Немає коментарів:

Дописати коментар