неділю, 13 березня 2016 р.

КОРЕКЦІЙНА РОБОТА З УЧНЯМИ МОЛОДШОГО ВІКУ, ЩО МАЮТЬ ДИСГРАФІЮ ТА ДИСЛЕКСІЮ

Загальний характер корекційної роботи у випадку оптичної дислексії та дисграфії спрямований на подолання труднощів засвоєння літер, заміни, змішування літер у процесі читання  та письма. В основі оптичної дислексії та дисграфії лежать труднощі оптичного й оптикопросторового аналізу, недиференційованість уявлень про форми, схожих між собою, вади зорового сприйняття й пам'яті, недорозвинення просторового сприйняття і просторових уявлень. Для усунення даного порушення традиційно проводиться робота в наступних напрямах:
—   формування зорового сприй­няття й розпізнавання форми, ве­личини й кольору;
—   розвиток зорової пам'яті;
—   формування просторових уяв­лень, зорового аналізу й синтезу.

 Завдання корекційної роботи
       У корекційному процесі, під час роботи  мають вирішуватися кілька завдань.
Перше завдання (основне) — подолання оптичних проявів дисграфії та прискорення терміну запам'ятовування літер. Значну увагу тут слід приділити уточненню й диференціації оптичних образів літер, які легко сплутати. Під час формування навичок правопису тієї чи іншої літери необхідно пропонувати дітям різноманітні вправи з моделювання літер.
- Змалювати фігуру або літеру за запропонованим зразком після короткочасного споглядання.
Скласти фігуру, літеру з паличок, сірників, викласти шнурком, зліпити з пластиліну (спочатку за зразком, потім по пам 'яті).
Сконструювати літеру з поданих елементів (завдання пропонується в кількох варіантах: за зразком; після короткочасного споглядання; за словесною інструкцією).
Доповнити відсутній елемент фігури за наявності зразка.
- Додати відсутній елемент фігури за уявою, доповнити відсутній елемент у літері (за зразком; за уявою після короткочасного споглядання літери; за словесною інструкцією).
Для кращого засвоєння літера співвідноситься з якимось подібним зображенням (предметом). Для засвоєння наступної графеми доцільно переробити літеру, додаючи елемент.
Одночасно відбувається написання закритого та відкритого складів: об, аб, юб; бо, ба, бю.
Склади прописуються як за поданим графічним зразком з обов'язковим проговорюванням, так і під диктовку.
Потім можна моделювати слова: баба, фа, боби, арфа, фарба... У словах літери з іншої оптичної групи (якщо дитина не вміє їх писати) вчитель прописує іншим кольором.
Друге завдання — запобігання виникненню графічної дисграфії. З перших занять моделюються та графічно прописуються речення з вписуванням вивчених слів.
 Третє завдання — запобігання виникненню фонематичної дисграфії. При накопиченні букв, які позначають звуки, що розрізняються за фонематичними ознаками, можна розпочинати роботу з диференціації твердих і м'яких звуків у складах, словах.
Діти прописують склади та слова як за поданим графічним зразком з обов'язковим звуко-буквенним аналізом та проговорюванням, так і під диктовку. Пізніше додаються вправи з диференціації звуків за глухістю та дзвінкістю. Для цих вправ необхідна більша кількість засвоєних літер.
Слова для тренування слід добирати так, щоб у них якомога частіше повторювалися літери однієї оптичної групи. Спочатку це склади і слова, у написанні яких використовується одна літера з цієї групи (наприклад, г ), потім слова, де ця літера виступає як елемент іншої літери (п, р). Потім прописуються слова, де можна диференціювати ці літери (пора, гора).
У дітей, які мають прояви оптичної дисграфії, як правило, страждає і функція запам'ятовування даної літери, слова. Для тренування цієї функції можна виконувати вправи зі словотворення та словозміни. Основа слова весь час залишається незмінною, багаторазове прописування її є запорукою того, що дитина просто механічно запам'ятає, як вона пишеться (іноді це допомагає зняти багато проблем).
Четверте корекційне завдання — формування активного словника дитини з одночасним формуванням граматично правильного мовлення.

Корекційна робота з запобігання та подолання дисграфій і дислексій кропітка, тривала і вимагає терпіння як з боку учнів, так і з боку вчителів. Головне — вона не має припинятися за будь-яких умов і повинна тривати упродовж усього терміну навчання.


Немає коментарів:

Дописати коментар